Om Kalklitirs kalkfärg

Vår kalkfärg är en moderniserad version av den traditionella kalkfärgen som har använts i århundraden, särskilt inom europeisk arkitektur och design. Vår Kalkpaint är mycket andningsbar och porös, vilket gör att den effektivt kan reglera fuktnivåer i byggnader. Kalken i våra produkter är också mycket alkalisk vilket förhindrar tillväxt av mögel eller mögel. Den är också mycket hållbar och motståndskraftig mot blekning.

Förutom sina funktionella egenskaper är Kalkpaint också uppskattat för sina estetiska egenskaper. Den har en unik struktur och finish som ger den ett distinkt utseende och känsla, med ett mjukt, matt utseende som påminner om natursten eller gips. Vår Kalkpaint är fri från VOC, alla pigment (mineral- eller oxider) som används i vår produktion är säkra att använda. Vi producerar och säljer vår Kalkpaint i pulverform vilket gör våra produkter ännu mer miljövänliga.

  • 1 kg påse täcker cirka 8 kvadratmeter/85 kvadratfot i två lager (vi rekommenderar alltid att du applicerar två lager för bästa resultat och täckning)

  • 250 gr påse täcker cirka 2 kvadratmeter /21 kvadratfot i två lager (vi rekommenderar alltid att du applicerar två lager för bästa resultat och täckning)

Mät längden och höjden på din vägg. Multiplicera dessa siffror för att hitta dina kvadratfot/meter.

För att blanda färgen, följ instruktionerna här

Det kan vara utmanande att se den exakta versionen av färgen från datorns/telefonens skärmar eftersom det slutliga resultatet beror på absorptionen av ytan du målar på, den målningsteknik du använder och ljuset och omgivande färger.

För att få bästa möjliga indikation på hur färgen kommer att se ut på din vägg rekommenderar vi att du köper de handmålade färgproverna vi erbjuder i vår webshop.

Om du har en specifik färg i åtanke kan du se många bilder av den färgen på Instagram och söka efter en tagg, till exempel # kalklitirnoce om du är intresserad av att se bilder av färgen Noce. Då får du se hur samma färg kan se olika ut i olika hem och omgivningar.

Bredvid varje färg i vår webbshop finns en beskrivning, såsom styrka, ton och underton som kan hjälpa dig med ditt val. Om du fortfarande inte är säker, tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig så gott vi kan via vår chatt eller shop@kalklitir.com.

Om du letar efter en specifik färg kan du blanda 2-3 färger i vår kollektion tillsammans för att uppnå den anpassade färg du önskar. Vi rekommenderar att blanda max 2-3 färger då det annars finns risk för att väggen blir ojämn.

Om du gillar en specifik färg i vår kollektion men vill uppnå en ljusare version av den kan du helt enkelt blanda en av våra ljusare nyanser till den. Detsamma gäller om du vill uppnå en mörkare färg eller lite mer grå, då kan du lägga till mörkare färger.

När du blandar din egen färg rekommenderar vi att du blandar färgerna i pulverform först innan du tillsätter vatten. Börja långsamt, testa det och sedan kan du gradvis tillsätta mer pulver till mixen tills du är nöjd.

Vår kalkfärg kan användas direkt på ytor som är målade med matt eller halvmatt vattenbaserad färg samt på de flesta omålade ytor som betong, gips, puts och trä.

Väggfärg behöver inte vara vit innan man målar med kalkfärg.

Väggar måste vara rena och fria från damm och fett.

När du använder kalkfärg på ytor som redan är målade med oljebaserad färg eller lackade ytor eller om du har puts på delar av väggarna där du har fixat hål och sprickor. Att applicera en vattenbaserad akrylprimer innan du börjar använda kalkfärg rekommenderas. Detta beror på att kalkfärg inte binder till oljebaserade ytor och puts kommer att absorberas annorlunda och att applicera en vattenbaserad akrylgrundfärg på hela väggen förhindrar missfärgning. När du målar på trä, använd lämpligt material för att förhindra att kvistar blöder igenom.

Top Coat är en VOC-fri, vattenbaserad produkt i pulverform som kan appliceras ovanpå kalkmålade ytor för att lägga till ett matt skyddsskikt i de fall det önskas och/eller behövs. Top Coat används för att skydda väggar från att få fläckar, fläckar och stänk etc. Ju fler lager som appliceras desto bättre skydd uppnås.

  • Kalklitirs kalkfärg
  • Kalklitirs borste
  • Ren hink/skål med lock 2,5 - 3,0 liter
  • Professionell elvisp (du kan använda en elektrisk köksvisp, rengör den väl efter användning), eller bara en enkel handvisp
  • Måttkanna
  • Skyddsglasögon/handskar
  • Papper/överdrag för golvskydd
  • Måla tejp

Det är främst två tekniker vi rekommenderar när vi arbetar med vår Kalklitirs kalkfärg. Upp-och-ned-tekniken och X-strokes. Tekniken du väljer att tillämpa är en smaksak.

Båda metoderna är lätta att göra, du kan se videor på vår sida som visar båda teknikerna, vi rekommenderar att du tittar på dem för att få en bättre förståelse.

Upp och ner är en teknik där alla dina penseldrag görs i en upp och ner rörelse, denna metod ger dig minsta möjliga "molnig" effekt och struktur.

X-strokes är en teknik där alla dina slag korsas i en 45° vinkel över varandra. Detta ger dig en fin jämn yta med medel till höga mängder textur och effekt.

Tänk på att det inte finns något rätt eller fel resultat och att du arbetar med ett naturligt material som kalkfärg och det slutliga resultatet kommer att variera beroende på dina metoder.

Videoinstruktioner

Vi rekommenderar att du börjar i hörnet högst upp på väggen och målar väggen i sektioner om 45-90cm/1,5-3ft och ner mot golvet.

Färgen kommer att se mörkare ut när den är våt och kommer att torka upp ljusare. Se till att röra ordentligt i hinken både innan du börjar och under hela målningsprocessen för att förhindra att pigment sjunker till botten då det kan orsaka missfärgning i färgen.

Försök att trycka jämnt på dina penseldrag, att variera trycket kan ge dig en ojämn färg då hårdare drag kan krossa fler pigment än lättare drag.

Arbeta väggen i dessa sektioner på en gång tills du har täckt hela väggen. Vi rekommenderar alltid minst två lager eftersom det andra lagret oftast är där magin sker när det gäller att få önskat djup, effekt och textur, men också för att se till att du har full täckning på väggen.

Vid efterbehandling av första lagret tar det normalt ca 2-5 timmar innan man kan börja måla det andra lagret, detta kan variera och beror på luftfuktighet och temperatur i rummet. Varma och torra rum torkar snabbare än kalla och fuktiga rum. När väggen är torr kan du börja måla det andra lagret.

När väggen är klar kan du förvänta dig lite längre torktid för det andra lagret.

Tänk på att Kalklitirs kalkfärgshärdningstid kan ta från 4-10 dagar för att härda helt, detta beror på färg och miljö. Det betyder också att även om färgen ser torr och klar ut, har den fortfarande lite tid kvar att härda helt så behandla den med extra försiktighet de första dagarna.

  • Måla din vägg på en gång. Detta förhindrar överlappning av torr och våt färg som är orsaken till missfärgning. 
  • Låt det första lagret torka helt innan du applicerar det andra lagret.
  • Ha en våt trasa liggande när du målar ifall det skulle spillas. Att torka av dem när färgen fortfarande är våt gör det mycket lättare.
  • Ladda din pensel med färg, var inte rädd för att doppa den mer än halvvägs. Det kommer att göra målningsprocessen snabbare men också ge dig en bättre täckning.
  • Försök inte fixa fläckar eller områden på delar av väggen när du har målat och/eller färgen börjar torka eftersom det kommer att resultera i en fläckig vägg.
  • Låt inte vatten komma i kontakt med din nymålade vägg under åtminstone de första 72 timmarna. Vatten lämnar vita fläckar på väggen om färgen inte har torkat helt
  • Om du ser små sandkornsfläckar från ditt slag är det vanligtvis olösta pigment. Detta är vanligare med mörkare nyanser. När det händer, gnugga ut det med din pensel under färgprocessen, för att bryta ner det och det ska smälta in och lösas upp.

Vår kalkfärg kan användas på de flesta inomhusytor, förutsatt att ytan är stabil och inte flagnar, är fri från smuts, fett och lösliga salter och att ytan absorberar kalkfärgen väl, såsom cement, tegel, trä, gipsskivor samt ytor som redan är målade med vattenbaserad färg eller akrylgrundfärg (som är fri från alkyd).

Förbered dina ytor som du skulle göra för konventionell färg, rengör, damma, fixa hål etc. och använd akrylbaserad primer vid behov (på spackle etc) för att förhindra missfärgning.

När kalkfärg används på ojämna eller präglade ytor kommer kalkfärgens matta struktur inte att maskera några brister eller variationer i den underliggande ytan. Dessutom kommer kalkfärg inte att ge som en fyllning av sprickor eller hål. Vår erfarenhet av att applicera kalkfärg på ojämna ytor är positiv och vacker.

Tyvärr är vår kalkfärg inte lämplig att använda på golvet då kalkfärgen inte är tillräckligt hård och eventuell vattenupptagning skadar produkten.

Vår kalkfärg är inte lämplig för permanent fuktiga områden eller där du har konstant vatten (som i duschar etc).

Om kalkfärg används runt diskhoar eller kokplatser etc. Vi
rekommenderar att du använder en Top Coat för att skydda väggen.

Kalkpaint har högt PH och innehåller därför ett naturligt skydd mot svamp så att applicera kalkfärg på lämplig(a) badrumsvägg(ar) är idealiskt.

Tyvärr finns det inget enkelt svar på denna fråga.

Tapetlim är ofta vattenlösligt och vatten från vår färg kan lösa upp limmet, vilket resulterar i att det flagnar och vattenfickor uppstår på din vägg. Vi rekommenderar därför att du försäkrar dig om att tapetlimmet som användes inte är vattenlösligt genom att göra ett vattentest, se nedanstående instruktioner:

Vattentest:

Applicera vatten ordentligt på ytan och se om du upplever att det flagnar eller att vattenfickor dyker upp, om de dyker upp på en stor yta på din tapet så får du problem med att måla den.

Om du har en tapet som redan är målad tidigare, (ett eller två lager) med bra resultat, eller om du redan har målat över din tapet med en akrylbaserad primer av god kvalitet utan att uppleva några problem som flagning, luftbubblor etc. sedan kan du måla om igen med Kalklitirs kalkfärg.

Om din tapet är präglad kommer kalkfärgen inte att jämna ut det präglade mönstret och det mönstret kommer därför att synas igenom.

Att använda kalkfärg direkt på glasfiber är bra då limet som används är olösligt i vatten och är avsett att målas.

Obs: Vår generella erfarenhet av att applicera kalkfärg på tapeter, när alla kriterier är uppfyllda, är god men Kalklitir kan inte garantera resultatet och det är därför alltid kundens ansvar att göra valet att måla på tapeter.

När du har blandat pulvret med vatten kan det förvaras i ett år i en lufttät behållare. I pulverform kan den hållas i flera år.

Kalkfärgsrester är idealiska för att måla blomkrukor som terrakotta, och kan appliceras direkt på ytan, så att krukan kan andas naturligt eller andra föremål. Om du har tillräckligt kan den också behållas för att fräscha upp din vägg med ett nytt lager senare.

Om du inte använde lack/sealer eller Top Coat och du vill ändra din kalkfärgsfärg eller kanske bara fräscha upp din vägg med ett nytt lager, kan du helt enkelt måla det nya lagret direkt ovanpå det gamla. Ofta räcker det med ett lager men ibland behövs två lager för att täcka helt, speciellt om du vill byta färg. Tänk bara på att väggen alltid måste vara fri från fett- och oljefläckar.

Om du vill byta från kalkfärg till en annan vattenbaserad färg behöver du måla ett lager akrylbaserad grundfärg som är fritt från alkyd över kalkfärgen. Efter det kan du använda vilken färg du vill.

Kalkfärg kan appliceras på ytor som kan vidröras utan att bränna handen eller ca 50°C / 155°F.

När man applicerar kalkfärg på tegelstenar är det viktigt att notera att tegelstenarna måste vara sugande. Vissa tegelstenar har fått en beläggning för att göra dem vattenavvisande.

Du kan göra ett test genom att stänka vatten på den. Om vattnet du stänkt suger in väl i teglet bör det gå bra att måla.

Ja, det är möjligt att applicera kalkfärg på möbler såväl som på många andra prydnadsföremål. Om du vill ha mer information om hur man målar möbler, se frågan " Praktiska anmärkningar vid applicering av kalkfärg på möbler"

Se till att slipa och rengöra ditt föremål för att få bästa möjliga grepp för nya lager färg. Din vara ska även vara torr och helt fri från damm, fett, vax, olja mm.

Använd en borste av god kvalitet, lämplig för ditt föremål.

Vanligtvis behövs en akrylprimer av god kvalitet (använd en som är fri från alkyd) applicera inte ett tjockt lager av primern utan bred ut den ordentligt för att få bättre grepp om ditt föremål och färgen kommer inte att flagna av som lätt.

Tänk på att det är bättre att göra några väl spridda lager primer på ditt föremål än ett tjockt lager.

Låt primern torka väldigt bra mellan lagren och ibland är det bra att slipa ner också för en jämnare finish.

Nu är det dags att applicera kalkfärg. Vanligtvis behövs två lager, och låt det torka väl mellan lagren.

När kalkfärgen är torr kan du slipa ner den (på hörn etc.) för att få ett begagnat/vintage-utseende, om så önskas.

Gör detta försiktigt så att du inte tar bort för mycket på en gång, eftersom färgen inte har börjat stelna och därför lossnar väldigt lätt.

Att repa ytan kan också ge en fin patina, men se upp om du inte gillar det då ytan fortfarande är väldigt mjuk.

Rengör nu allt damm från ditt föremål (försiktigt), använd en borste eller så kan du använda en dammsugare.

Vill du skydda ditt föremål från slitage, fett och fläckar etc. använd då en bra vattenbaserad lack ovanpå kalkfärgen. (Det är viktigt att låta det sista lagret kalkfärg torka i minst 72 timmar innan lackering, eller till och med 1-3 veckor om möjligt eftersom kalkfärgen då har börjat stelna).

Om du vill uppnå en mer antik look eller en vacker patina på ditt föremål, hoppa över att använda lack och låt tiden ta sin gång.

Det är mycket viktigt att undvika all kontakt med vatten medan kalkfärgen torkar, under de första 72 timmarna, eftersom vatten lämnar vita fläckar på kalkfärgen.

Gör alltid ett test innan du lägger en lack på den kalkmålade ytan för att se om den går att använda, eftersom vissa lacker ändrar färgen på kalkfärgen mer än andra, och vissa typer kan helt enkelt inte användas på grund av ingredienser. Vår Top Coat kan användas för minimal färgförändring, men tänk på att den inte är rep- eller repsäker.

Om du vill använda Wax för att uppnå en mjuk och slät finish måste du applicera det ovanpå det första eller andra lagret av lacket, normalt använder vi inte vax direkt ovanpå kalkfärg då vaxet ändrar färgen också mycket.

(Tänk på att applicering av Wax på ett föremål bör vara det sista du kan göra för att dekorera det. Att applicera något ovanpå Wax är nästan omöjligt att göra och att ta bort det tar mycket arbete och tid).